top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverManon van der Giessen

Sporten met mijn driekamerige hart

Voor het ledenblad van de patiënten vereniging aangeboren hartafwijkingen deed ik een interview over hoe ik 'sport'met mijn hart.


1 Wat voor sporter ben je?

Ik zou mijzelf niet echt een sporter noemen. Ik ben een beweger. Ik beweeg.

2 Wat voor sport doe je? Na mij ritmestoornissen een aantal jaar geleden durfde ik geen trap meer op of ook maar eens stap buiten te zetten. Ik ben toen naar een revalidatie centrum geweest (niet in intern) maar twee keer in de week. Daar leerde ik dat ik best wel wat kan, namelijk twee uur achter elkaar sporten. Ik heb het sporten/bewegen niet gelijk daarna opgepakt (want alleen was toch heel anders dan in een groep bij de revalidatie) maar tegenwoordig (snel) wandel ik vaak 5/6 km per dag en doe mijn full body work outs (die ik op youtube opzoek).

Wat ik ook doe is gewoon de muziek lekker wat harder zetten en daarop bewegen. Mijn eigen feestje thuis. Ik probeer mijzelf wel te pushen maar liefelijk. Zo begon ik met "walk at home"video's van 10 minuten, toen 15 en zo een paar keer per dag. Tot ik nu weer lekker buiten wandel. Ik loop tegenwoordig 's ochtends naar kantoor (2,5 km) en dus ook weer terug. Ik doe niets uren achter elkaar. Ik verdeel liever. Als ik zin heb doe ik 's avonds nog een rondje. Ik bouw het langzaam op en luister naar mijn lichaam. Als ik mij een dag niet goed voel doe ik minder of helemaal niets. 3 Hoe vaak sport je?

Ik probeer elke dag iets te doen. Ik loop in ieder geval 3x per week heen en weer naar werk. Ik doe zeker 3x in de week iets. Maar vaker meer. Ik doe de fullbody workouts (kort 6 a 10 min). De soort van fitnessoefeningen (ook vanaf youtube) 1,2 of 3 keer per dag. Het ligt aan mijn bui maar ik probeer steeds meer te doen. Wel in wat ik (aan) kan. 4 Alleen of in een groep? Buiten lopen doe ik vaak met iemand, mijn ouders of mijn vriend. Binnen ‘walk at home’ doe ik in de woonkamer alleen. Mijn andere oefeningen doe ik ook thuis alleen. Zo kan ik het op mijn eigen tempo doen en op mijn manier. 5 Waarom sport je, en als je een doel hebt, welke is dat dan?Ik wil een goede conditie hebben. Die wil ik verbeteren. Ik wil na vroeger te lang hebben binnen gezeten, in beweging blijven. Ik vind het super leuk om te merken hoeveel meer ik nu kan. Ik wil lekker door de stad kunnen lopen en leuke dingen doen met mijn vriend(en) en familie. Niet super snel moe worden of in mijn geval angstig worden bij het idee van sporten. Dat mijn hart dan weer sneller zou gaan (in een ritmestoornis). Mijn hartslag gaat uiteraard omhoog bij het sporten maar ik ben niet meer bang. Dat is wat ik wilde bereiken. Niet bang zijn voor mijn lichaam en een goede conditie opbouwen. Vroeger deed ik met mijn vader al vaak een uur lopen na het eten. Dat heb ik weer opgepakt met wat extra's erbij. Trappen lopen (ik woonde in Rotterdam op de derde verdieping zonder lift) gaat ook veel beter. In beweging zijn helpt voor alles. Ik heb geen doelen om met dit hart de marathon te rennen of fietsen. Ik wil vooral goed voor mijn lichaam, voor mijn hart zijn. Dat is mijn doel. 6 Welke boodschap wil je de lezer nog meegeven?

Dat het lichaam, het hart ook als het wat anders in elkaar zit veel meer kan dan je denkt. Maar behandel het lief, push niet te ver. Bewegen is goed niet alleen voor het hart maar voor heel het lichaam. Vindt een manier die bij jou en jouw lichaam past. Bouw langzaam op en vraag niet teveel van het anders in elkaar zittende hart. Ook bij revalidatie leerde ze mij dat tachtig procent geven altijd beter is dan honderd(tien). Minder mag altijd, teveel niet.

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page